Over de Oude School

Over de Oude School

Atelier De Oude School is gericht op figuratieve schilderkunst. Waarneming staat hierbij centraal. Zo passen de cursussen in de langdurige en rijke Nederlandse traditie in de beeldende kunst. We streven naar het samensmelten van klassieke, door de eeuwen gevormde vaardigheden met eigentijdse opvattingen en ideeën. Het beoogt een centrum te worden voor creativiteit en educatief centrum met een aanbod aan cursussen en workshops op alle terreinen van kunst. Voor jong en oud. Voor mensen met enige ervaring en voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Kunst en cultuur biedt de kansen daaraan invulling te geven. Daarmee wordt het leven verrijkt en verdiept. Bezig zijn met kunst en cultuur haalt mensen weg uit hun dagelijkse beslommeringen en geeft hen de kans hun horizon te verbreden. Atelier de Oude school bevindt zich in een voormalig schoolgebouw (school met de bijbel- 1909/1947).

Atelier de Oude SchoolIn oktober 2015 zijn wij komen te wonen aan de Zwette naast de Swettekerk. Ons oog was al eens gevallen op de oude school die achter ons huis staat. Het is een prachtig gebouw uit 1909. Wij kwamen redelijk snel in contact met een aantal bestuursleden van Excelsior een brassband die al meer dan 50 jaar actief zijn. Zij gebruiken de oude school al geruime tijd als repetitie ruimte. Ik ben zelf naast mijn baan als docent ook beeldend kunstenaar, mijn wens was eigenlijk net als vroeger weer een cursus ruimte te hebben. Van het één kwam het ander, de mensen van Excelsior zouden graag meer activite iten in hun pand willen hebben, maar wel op kunst en cultuur gebied. Wij zijn het met elkaar eens geworden en gaan een lokaal van hun huren waar ik weer ga beginnen met cursussen geven.

Mijn naam is Ben van Doorn en ben docent aan het Dockinga college in Dokkum en daarnaast actief als beeldend kunstenaar. Ik heb Ubbo Emmius en Academie Minerva gevolgd. In het verleden heb ik veel muur/ plafondschilderingen in opdracht van Heineken gemaakt. Maar had ook een eigen cursuscentrum atelier De Brêge in Metslawier. Nu sta ik meer voor de klas en doe ik zo nu en dan nog een opdracht. Dat kan erg variëren van; vrije opdracht, portrettekenen, tekeningen voor op een grafsteen zodat de steenhouder deze op de steen kan graveren, muurschilderingen etc. etc.
Momenteel zijn we met zijn allen bezig om het karakteristieke school gebouw op te knappen. Maar in september gaat het dan echt gebeuren. Dan starten de teken- en schildercursussen. Deze gaan plaats vinden op de dinsdag avonden van 19.30 – 21.30 uur en op de vrijdag ochtend van 9.30 – 11.30 uur.

Deze cursussen zijn zowel voor beginners als gevorderden. In deze cursus wordt er geschetst om de tekenvaardigheid te vergroten en/of wordt er een (nieuwe) techniek uitgelegd en uitgeprobeerd. Verder zitten er nog meer plannen in het vat om de oude school een nieuw leven in te blazen. Zodra deze plannen uitgewerkt zijn zal hier ook ruchtbaarheid aangegeven worden.

Mocht je door het lezen van dit alles nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten wat betreft de teken en schildercursussen. Bel gerust 0511 424106 voor vrijblijvende informatie.